miercuri, 15 aprilie 2009

Vernisaj Mircea Suciu & Gin / Laika Bucuresti

Expozitia “Permanentul sentiment de vinovatie” (“Constant Feeling of Guilt”) marcheaza pentru prima data colaborarea dintre artistii Mircea Suciu si Gin, pictor si fotograf. Fotografiile expuse sunt rezultatul inscenarii subiectelor din picturile lui Mircea Suciu, care la randul lor au ca sursa de inspiratie fotografii din arhivele publicitare ale anilor ‘50 – ‘60.

Desi claritatea fotografiilor este dusa la extrem, fiind vizibile chiar si cele mai mici detalii, personajul este unul generic, emblematic pentru o stare de spirit, nu intereseaza ca individualitate. Exercitiul executat de “eroul” imaginilor, rutina spalatului, surprinde un moment de intimitate al unui personaj coplesit de propria interioritate. Vestimentatia neutra a personajului si fundalul gri, fara nici un accident vizual, ne directioneaza spre “camera secreta” din mintea unui individ alienat, chinuit de propiile drame, blocat intr-un gest repetitiv de autopurificare. Seria imaginilor nu ilustreaza narativ o situatie, ci accentueaza starea de angoasa.

Experimentul celor doi artisti parcurge un traseu de la fotografia publicitara la pictura si inapoi la fotografie, ocolind realitatea si in acelasi timp folosindu-se de ea, distiland imaginile si recompunandu-le intr-un mod esentializat, fiind astfel posibil un control total asupra luminii, culorii, compozitiei sau atmosferei. Rezultatul acestui complicat proces de creatie, fotografiile din expozitie, pastreaza insa ambiguitatea semnificatiei, oferind privitorului mai multe posibilitati de citire.

(*photo via)

Niciun comentariu: