marți, 22 ianuarie 2008

Cat de mult inveti din imagini?



Continui experineta non-tv.

Cat de multa infrmatie poti sa procesezi vizual si cat de multa ramane in memoria de lunga durata? Exista studii vechi, si studii noi si ipoteze noi care sustin faptul ca in cateva zeci de ani creierul uman va procesa mult mai multa informatie decat acum.

Explicatia mea, nefundamentata, este accesul la informatia vizuala. Televizorul, chiar daca nu mai avem aceeasi parere foarte buna despre el (cum o aveam poate acum 70 de ani), a schimbat procesul cognitiv uman. Faptul ca poti transmite sentimente prin imagini, asa cum o fac filmele sau emoticon-urile a adus schimbari atitudinale mari. Vad copii care reactioneaza ca in filme. Dau sfaturi si spun vorbe de oameni mari. Adolescenti care stau ore intregi pe youtobe, cautand imagini/filme cu ce ii intereseaza. Nu mai e vizualizare pasiva, ci e activa si actionata de motivatie.

Ma mai intreb cat de adevarat e conceptul ca inveti mult din carti si ca iti dezvolti mai bine creativitatea daca citesti carti, in conditiile in care creierul asimileaza cel mai bine informatiile vizuale.

Niciun comentariu: